PAO IZVJEŠTAJ VSTV Karić: BiH nema efikasno tužilaštvo

PAO IZVJEŠTAJ VSTV Karić: BiH nema efikasno tužilaštvo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH doživjelo je totalni krah. Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer nije usvojio izvještaj VSTV-a za 2014. godinu.

Zastupnici su ocijenili nedopustivim da su neki tužioci pod političkim utjecajem te da upravo VSTV mora obezbijediti profesionalan rad tužilaca u BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

U Tužilaštvu BiH postoji krivična prijava protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, jer nije osigurao pravično suđenje u slučaju oduzimanja imovine od Nedžada Haznadara u Banja Luci, u vrijeme kada je Tegeltija bio predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci.

Zbog ovog slučaja Tužilaštvu BiH je podnesena krivična prijava i protiv glavnog disciplinskog tužioca Arbena Murtezić, jer je prilikom izbora Tegeltije za predsjednika VSTV-a 2014. godine prikrio da pritiv Tegeltije postiji krivična prijava u Tužilaštvu BiH.

Direktor Antikorupcijske mreža organizacija civilnog društva u BiH (ACOOUNT) Elvin Karić rekao je za Patriju da svi parametri pokazuju da Bosna i Hercegovina nema efikasno tužilaštvo, i da se to mora primijeniti što hitnije.

– Suština je u tome da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema strategiju, nema cilj i nema odgovornost prema svom poslu – upozorio je Karić, napominjući da bez efikasnog tužilaštva nema borbe protiv korupcije, koja je rak rana svakog društva.

nap.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.