Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze

Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze

10hsk6u

09. 11. 20125.
Kontinuitet genocida u Prijedoru se između ostalog ogleda u dehumanizaciji dženaze – vjerskog obreda koga treba poštovati kao jedan od najhumanijih ljudskih obreda
Na dženazi mladoj Sari Goretić na gradskim mezarlucima Pećani u Prijedoru, srpski mladići odgojeni sa mržnjom prema Bošnjacima, ometali su obred dženaze učestalim povicima “o Turci”. Kako im to nije bilo dovoljno, jedan se skinuo go i tako provocirao okupljene vjernike. Ovaj zločin prema vjerskom obredu je jasan dokaz da su implikacije genocida u Prijedoru toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba znati čitav svijet. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranju pravo na dostojanstvenu dženazu. Omalovažavanje vjerskog obreda je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. To je krajnje nečovječna radnja, činjena u režiji onih koji su obrazovani da mrze drugog i drugačijeg u namjeri potčinjavanja, dehumaniziranja i stvaranja nepodnošljivih uslova za život povratnika i preživjelih žrtava genocida. Ali ti mrzitelji grada Prijedora, koji je izgubio obrise grada zahvaljujući njihovim zločinima, trebaju znati da žrtve neće odustati od borbe za istinu i pravdu sve dotle dok istina ne pobijedi, dok se ne postigne pravda, ne donese pravedni mir u Prijedoru.
Dok je žrtva još jednom ponižena u Prijedoru politički predstavnici žrtava šute. To je još jedan u nizu dokaza da bošnjačka žrtva nema istinskog političkog predstavnika. Ukoliko politički predstavnik žrtve ima još imalo morala sada je trenutak da najoštrije digne svoj oglas u odbrani dostojanstva prijedorskih povratnika i žrtava genocida.Treba najoštrije osuditi zločin ponižavanje dženaze i tako dati do znanja zločincima koji se i dalje slobodno kreću gradom da žrtva ima svoga političkog zaštitnika. O prijedorskom političkom establišmentu ne treba mnogo pisati. Bilo kakav razgovor sa tim političkim establišmentom treba usloviti sa javnim izvinjenjem porodici Goretić i svim povratnicima i preživjelim žrtvama genocida nad kojim se vrši kontinuirana tortura. Sa naše strane obečavamo da nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava veći od užasa zločina.
Institut za istraživanje genocida, Kanada

 Kategorije:Bosna Politika

Oznake:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> blogeri kao ovaj: