eksluzivno za dnevnik TV1 Dario Šimić: Bili smo praktično uhapšeni bez ikakvog osnova

image

Dario Šimić- Direktor portala Klix

Dario Šimić: Bili smo praktično uhapšeni bez ikakvog osnova

 

SARAJEVO – MUP RS danas je više od sedam sati pretresao prostorije Klix.ba zbog slučaja “Dva papka”. Tim povodom, gost Dnevnika TV1 bio je Dario Šimić,direktor portala Klix.

TV1: Bili ste sedam sati prisutni tokom pretresa u redakciji portala Klix. Možete li nam opisati kako je izgledao dolazak policije i kako su se ponašali tokom pretresa?

ŠIMIĆ: Jutros oko 8.00 – 8.30 sati, kada su svi novinari i urednici došli u redakciju, odjednom su u naše prostorije upali pripadnici MUP KS zajedno sa pripadnicima MUP RS. Zamolili su sve urednike i novinare da se udalje od svojih računara i da odu u drugu prostoriju u kojoj nema nikakvih računara. U to vrijeme bio sam na sastanku i zvali su me da dođem. Nakon što sam došao u redakciju, oni su nas obavijestili po čijem nalogu dolaze. Oni su došli jer smo mi objavili snimak premijerke RS Željke Cvijanović u kojem ona govori o navodnoj kupovini zastupnika. Nakon toga su uzeli sve podatke od svakog novinara, urednika i nas iz menadžmenta.

Obavijestili su nas da će napraviti pretres ukoliko im odmah ne kažemo otkud nam taj snimak. Naravno, prema Zakonu o slobodi medija i svim mogućim zakonima, novinari i novinarska profesija nije dužna otkrivati izvore. Tako se i mi držimo toga. Mi nismo htjeli i nismo mogli otkriti svoj izvor, i onda su oni pristupili pretresu.

Pretresli su bukvalno svaki računar izuzeli su hard diskove, ono što nisu izuzeli, presnimili su kompletno na svoje hard diskove. Uzeli su CD-ove, USB stikove, dokumente, papire… Većina tih stvari je njima vjerovatno apsolutno beskorisna.

TV1: Na koji zakon su se konkretno pozvali u tom nalogu?

ŠIMIĆ: Ne sjećam se tačno koji je to zakon, uglavnom oni nas sumnjiče, osim što smo u javnosti objavili taj snimak, kako bi to većina medija u BiH i regiji objavila, sumnjiče nas da smo mi to snimili, traže kojekakve bubice, aparate za snimanje kod nas. To naravno nisu pronašli. Mi smo taj snimak dobili od našeg izvora, kojeg ne možemo otkriti, objavili smo ga i to je to. Vjerujem da je i veliki broj medija to dobio na isti način, ali mi smo igrom slučaja pravi objavili.

TV1: Nalog je potpisao sudija Općinskog suda u Sarajevu Igor Todorović?

ŠIMIĆ: Stvarno se ne sjećam, nisam mogao ni detaljno čitati to sve, više sam se fokusirao na sam tok pretresa.

TV1: Ko je vršio pretres? U jednom trenutku Vaš kolega rekao je da su pretres većinom vršili pripadnici MUP RS, a pripadnici MUP KS samo nadgledali. Je li to tačno?

ŠIMIĆ: Tako je bilo. Koliko sam ja shvatio, pripadnici MUP RS nisu mogli sami izvesti takav pretres, pa su angažovali kolege iz KS. Moram priznati da su policajci iz KS bili puno ljubazniji od ovih iz RS, kojima je bilo važno samo da otkriju izvor. Iskreno se nadam da nakon što pregledaju sav materijal koji su izuzeli, da to neće nikada otkriti.

TV1: Apsolutno vam je onemogućena komunikacija sa bilo kim izvan redakcije. Je li to tačno?

ŠIMIĆ: Da, tako je. Mi smo na neki način praktično bili uhapšeni, zatvoreni, nismo se mogli nikom javiti, nismo čak mogli ni otići u VC da nas oni ne kontrolišu. Tek nakon dva sata, nakon što smo molili da moramo nastaviti raditi i objavljivati vijesti, dopustili su pojedinim novinarima da odu kući kako bi mogli raditi, pod uslovom da ne objavljujemo ništa o ovoj akciji. Na našu sreću, a na njihovu žalost, informacije su same po sebi procurile, došli su drugi mediji i objavili ono što nama nije bilo dozvoljeno.

TV1: Kazali ste više puta da izvor informacija neće objaviti i u tome imate podršku svih medijskih kuća i redakcija u BiH. Koji su naredni koraci koje namjeravate učiniti kako bi zaštitili slobodu izvještavanja, pa i sam portal?

ŠIMIĆ: Iskreno, nismo mislili da će doći do ovoga, pa nismo ni razmišljali. Naravno, sada ćemo poduzeti sve pravne mjere koje su nam na raspolaganju da okrenemo cijelu priču u našu korist. Ovo što su oni uradili jako je loše za medije, državu, pogotovo za demokratsko društvo kakvim se mi smatramo, ili nastojimo biti, ako ništa drugo…

TV1: Dobili ste ogromnu podršku bh. javnosti. Koliko Vam to u ovom trenutku znači?

ŠIMIĆ: To nam jako puno znači, posebno podrška svih novinarskih udruženja, medija. Iznimno smo zahvalni. Bukvalno, 30-40 medija, odnosno novinara bilo je ispred naše redakcije cijeli dan, na minus osam stepeni. Čekali su da dobiju informacije i da stanu u našu odbranu. Naša bitka nije u suštini bitka samo našeg portala, nego i svih medija u BiH.

POGLEDAJTE VIDEO

N.Š.

(Vijesti.ba/TV1)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.