Bosna Politika

Filipović Izetbegović je bio potpisao podjelu BiH stranka SDA nije prihvatila Bosnjastvo

Filipović Izetbegović je bio potpisao podjelu BiH stranka SDA nije prihvatila Bosnjastvo

Ugledni akademik Muhamed Filipović, gostujući u emisiji “U škripcu” televizije ALFA, izjavio je kako je Alija Izetbegović i SDA nisu prihvatili bošnjaštvo kao nacionalnu nominaciju 1990. godine.

 

– O tome smo organizovali tada simpozij kada smo govorili o vraćanju naziva Bošnjaci. Oni koji se sada hvale da su veliki Bošnjaci, tada su govorili kako je bošnjaštvo izmišljeno, rekao je Filipović.

 

Jedinstvena BiH je neupitna vrijednost, osnova i s te tačke sve mora polaziti, rekao je Filipović.

 

– Sva druga rješenja moraju biti koordirana očuvanju jedinstvene BiH. Nedopustivo je uopšte polemizirati oko podjele BiH, istakao je akademik.

 

Filipović smatra da su se SDA i Alija Izetbegović  tada upustili u opasnu avanturu.

 

– Kada je izvršena agresija na BiH prva reakcija koju smo dobili bilo je da podijelimo zemlju.

 

– Izetbegović je tada išao u Lisabon i parafirao sporazum. Kada smo ovdje protestvovali protiv njegove odluke, on je odstupio. Na razgovorima u Ženevi ja sam odmah reagirao čim sam vidio da se tamo ne radi o uspostavljanju mira, nego o tome kako će se buduća BiH organizirati, ističe Filipović i dodaje:

 

– Ja sam odmah izjavio da mi to nećemo prihvatiti, nego da zahtijevamo da se prvo zaustavi rat prijetnjom sile protiv Srbije i Hrvatske. Drugo, da se uspostavi integritet kako bi profunkcionisale državne institucije BiH u okviru kojih bi se razgovaralo o ubudućem uređenju države, rekao je Filipović.

 

Filipović smatra da su aktuelni protesti protiv vlasti i SDA i SDP-a po formi bili socijalni, ali su oni po svom sadržaju politički.

 

– Narodu je dosta ovakve politike i tih političara. Pošto je iskrslo da su SBB i Fahrudin Radončić jedina varijanta koja ne saučestvuje u potlačivanju naroda i pripisivanju negativnih konotacija narodu, odlučili su i njih likvidirati. Pitate se zašto? Radončić je jedini ukazao na pravi uzrok ovakve situacije. Na ogromnu korupciju. On to naziva sistemskom korupcijom, ja mislim da je sistem koruptivan, da sistem u sebi sadrži faktor korupcije i da se uopšte ne može ući u taj sistem. Sada ne možeš ući u politiku ako nisi korumpiran. Evo, Radončić je ušao u politiku i odmah ga žele izbaciti.

 

Tokom emisije emitovan je i prilog u kojem član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi kako će udovoljiti zahtjevu građana tako što će smanjiti omjer najnižih i najviših plata u BiH.

 

Filipović smatra da ta njegova izjava uopšte nema utemeljenje.

 

– Ko je Bakir Izetbegović da odlučuje ljudima kolika će biti plata. Je li on misli da je iz razlika u platama nastala ova bijeda. Ova bijeda je nastala iz ogromne pljačke milijardi. Ovo je skrivanje stvari, insistiranje da se ne dira u taj ogromni mravinjak pljačke, rekao je Filipović.

 

Akademik Filipović smatra da je BiH bankrotirala, te da preživljavamo od tuđih para.

 

– Sve će se to morati jednog dana vratiti. Račun koji će nam biti ispostavljen je oduzimanje legitimacije da smo legalna i legitimna država.

 

 

Razgovor akademika Muhameda Filipovića za televiziju ALFA pogledajte u videu.

 

 

One comment

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: