Glasaću za Srebrenicu Dodik izgubio vezu sa stvarnošću

B. A. 11/11/2012 12:14:00
image
Milorad Dodik

SARAJEVO – Povodom jučerašnjih izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika o bojkotu i mogućem ponavljanju izbora u Srebrenici, građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” želi obavijestiti javnost da je Dodik konačno doživio sudbinu koja neumitno čeka sve despote: potpuno je izgubio vezu sa stvarnošću.

Stoga, „Glasaću za Srebrenicu“, želi da ga javno pouči: kada njegovi izabrani odbornici odbiju da se pojave na sjednici Skupštine opštine Srebrenica, njihovi mandati će biti dodijeljeni sljedećem na listi po broju dobijenih glasova. I sve tako dok mandat ne dobiju oni koji će se pojaviti na sjednici Skupštine. Drugim riječima, Skupština opštine Srebrenica će biti konstituisana, sa ili bez poslanika SNSD-a, odnosno bilo koje druge partije. Narod je na zakonitim i legitimnim izborima rekao svoje i vrijeme je da i Dodik shvati da postoje politički procesi i događaji u Bosni i Hercegovini koji nisu predmet njegove volje. Kao što postoje i ljudi koji suočeni s njegovim despotskim režimom neće podviti rep, nego će se boriti za svoja prava, kao što su u ovom slučaju uradili preživjeligenocida iz Srebrenice.

Drugo, svima pa i Miloradu Dodiku poručujemo da će naredni izbori biti Opšti izbori i biće održani za dvije godine, 2014. I Dodik i SNSD treba dobro da se pripreme za te izbore, jer će organizacije koje su učestvovale u inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“, zajedno sa još najmanje trideset organizacija civilnog društva koje su do sada pokazale interes da se uključe u koaliciju civilnog društva „Prvi mart“, već početkom iduće godine započeti registraciju prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica na njihovim prijeratnim prebivalištima i poduzeti sve što je potrebno da im omoguće da glasaju u svojim prijeratnim prebivalištima. vijesti.ba

Njegove prijetnje krivičnim prijavama nisu ništa drugo nego prijetnje tigra od papira. Ovim putem pozivamo i Dodikove dobro plaćene savjetnike – makar one za odnose s javnošću – da entitetskog predsjednika pokušaju spriječiti u kontinuiranom i svakodnevnom brukanju na temu izbora u Srebrenici.

Najvažnije, međutim, je to da nakon njegovih posljednjih izjava nema nikakve sumnje da je jedini motiv SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona Dodika eksplicitna želja da kroji i prekraja nesrpsku izbornu volju u RS-u, odnosno sprječavanje masovne registracije građana BiH u njihovim prijeratnim prebivalištima za Opšte izbore 2014. godine.

Mi ćemo iskoristiti kompletan arsenal demokratskih sredstava da zadržimo postojeća izborna pravila te se koristimo i ovom prilikom da tu poruku pošaljemo svim partijama koje ne poriču genocid i koje su na tim vrijednostima podržale zajedničku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

 

(Vijesti.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.