Šta sve treba da znate o maslinovom ulju

Šta sve treba da znate o maslinovom ulju

PostPostao/la admin » Pet srp 24, 2015 10:58 am

windows7sevn.org Facebook Share
ANTIOKSIDANS - maslinovo ulje je najbolji izvor prirodnih antioksidansa vitamina A, vitamina E, fitosterola, avenasterola i polifenola koji pomažu u neutralisanju slobodnih radikala koji su stvoreni od strane štetnih faktora, kao što su zračenje, zagađenje, duvanski dim i alkohol.

BOJA - maslinovog ulja zavisi od vrste maslina i vremena branja i varira od svijetlo žute do tamno zelene boje.

CIJENA - zavisi od kaliteta ulja.

ČUVANJE - maslinovo ulje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

ĆELIJE - raka ubija supstanca oleokantal iz maslinovog ulja, naučno je dokazano.

DJEVIČANSKO dobiveno je isključivo mehaničkim postupkom (pranje, mljevenje, centrifugiranja i filtriranja).

EXTRA DEVIČANSKO je najzdravije od svih vrsta jer se najmanje obrađuje.

FENOLI imaju značajan antioksidacijski učinak u našem organizmu.

GOJAZNOST - iako je visokokalorično pokazalo se da unos maslinovog ulja potpomaže procesu mršavljenja.

HLOROFIL - maslinovo ulje sadrži hlorofil koji je vrlo efikasan u liječenju kože od psorijaze i ekcema.

ISHRANA - osnova je mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najzdravijih.

JEDNA kaška maslinovog ulja sa malo limuna ujutru je pravi blagodet za organizam.

KOSA, KOŽA - maslinovo ulje omekšava kosu i daje joj sjaj, hidrira i hrani kožu.

LJEKOVITOST- u narodnoj medicini ima široku primjenu za liječenje dijabetesa, čireva, opekotina, zatvora, viskog krvnog pritiska, bolesti kože, upale grla i desni, herpesa…

MIRIS - kvalitetno maslinovo ulje miriše na travu ili masline.

NUTRIRIVNA VREDNOST - 1 kašika maslinovog ulja sadrži 119 kalorija.

PLOD masline svrstava se u voće i raste u mediteranskim predjelima.

ROK UPOTREBE - što je ulje mlađe, to je bolje. Koristite maslinovo ulje dok je svježe i aromatično.

SRCE - maslinovo ulje smanjuje nivo holesterola (LDL) u krvi i povećava nivo dobrog holesterola (HDL).

TEMPERATURA - Preporučena optimalna temperatura za čuvanje je 14 stepeni Celzijusa.

UKUS - odlikuje se ukusima koji mogu biti voćni, gorki pa čak i opori.

VRSTE maslinovog ulja su ekstra djevičansko, djevičansko i rafinisano maslinovo ulje.

ZDRAVLJE maslinovo ulje je bogato antioksidantima, prije svega vitaminom E i fenolima.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5157
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Zdravlje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron